一土学校北京校区

Crossboundaries: 送给孩子的"岛屿"—— 一土学校北京校区

2017年,教育创新先锋机构"一土教育"委托Crossboundaries为一土学校设计一处独立的新校区,以更好地容纳和发展他们此前两年在一所中学暂借的三间教室里起步的教育创新试验。

当新校舍启用后,一土学校创始人李一诺告诉我们,这座秉承"以儿童为核心"设计理念的校园受到了广泛的喜爱与好评。很多孩子把这里称作他们的"家";而前芬兰驻华教育参赞来参观时也称,这可能是他在中国六年来,第一次觉得看到了与芬兰教育非常相似的学校。

然而谁能想到,这座学校竟是短短五个月内,由一座锅炉房变来的呢?

In 2017, one of China’s innovative education pioneers ETU EDUCATION commissioned Crossboundaries to design the first campus for the ETU School in Beijing, after starting off experimenting with their educational practice in a temporary space for about two years.

Shortly after Crossboundaries handed over the completed space, ETU School’s founder Mrs. Li Yinuo told us, that our children-centered design made the school extremely popular among the children, many of whom calling it "home". When a former Finnish Counselor for Education at the Beijing Embassy came to visit the school, expressing that it was the first time they’d seen a Chinese school that felt very similar to Finnish Schools.

From a boiler room, this well-accepted school was transformed in just five months.

来自"一土"的挑战

校方当初在选址时,几经权衡,租下一栋曾用作锅炉房的小型三层工业建筑,希望我们在有限的时间和预算下,将其改造成一所可容纳200名学生、符合一土的创新教育需求的教学场所。

占地仅2600平米的新校园位于一处老小区内,空间非常紧凑。主建筑的外围还有多处加建房屋等附属结构。校园周边被密集的住宅楼环绕,拥挤而杂乱。其内部条件也差强人意。作为工业建筑,部分区域采光不足,每个楼层只有一面外墙有自然采光的玻璃窗,另一面仅高处开了若干小气窗。

Challenges from ETU

After a long time of site selection, ETU team chose to rent a small, gray three-story industrial building that used to be a boiler room. The intention was to renovate it into an innovative primary school that had to represent ETU’s educational vision in a unique way.

Located in the middle of an old residential compound, this new campus of 2600 square meters was consisting of a very compact building, with several additions to the original structure, surrounded by a dense residential neighborhood that appeared crowded and chaotic. The industrial interior came with challenges too. On each floor inside the building, only one side of the façade has windows for natural lighting.

Crossboundaries的"答卷"

所以在保证校园基本户外场地的前提下,我们决定将重点放在室内功能的丰富性和趣味性上。

我们首先对结构做了必要的加固,移除原来"中间走廊、两边房间"的老式办公格局,将班级教室安排在自然采光充足的一面,将舞蹈、美术、实验室等特殊教室安排在采光欠佳那边。

经过如此调整后,各层腾出来的宽阔走廊空间才是Crossboundaries用设计回应一土教育理念的重头戏。我们为各层的不同场地量身定制了几组形态各异、体验丰富的多功能集成模块,像一座座从教室延伸出来的小小"半岛",为孩子和老师在教室以外,提供了更多非正式学习/社交/活动空间。

"半岛"内的空间体验丰富多变,同时考虑了集体与个人的需求。例如其中一组模块上的阶梯区,坐满孩子就能随时举办一场小型集会;也可与其正对面的舞蹈教室结合,形成一个观演空间。而在模块的内部,我们也精心安排了许多略为隐蔽的小空间,适合几个小伙伴聚在一起说悄悄话,或者一个人静静徜徉在书海。在这些集成模块与教室之间,还设置了许多高低错落的小窗口。无论课上课余,都可让不同空间中的行为产生视觉关联、引发互动;同时也能避免视觉盲区,便于老师同时关照到在不同场所活动的孩子。

热门推荐

巨大而温柔:在水美术馆