宝钞胡同隐院

胡同里的镜面院子-宝钞胡同隐院/ DAGA大观建筑

The Mirror Courtyard in the Hutong- Baochao Hutong Invisible Yard / DAGA Architects

被消隐的记忆 Disappeared memory

北京的胡同,不仅仅是一种特有的居住方式,更是很多人儿时曾经的记忆,随着现代化与城市化的进程,许多人搬离了胡同,但是胡同生活的那一份烟火气,却永远的留存在了记忆里。

The hutong in Beijing is not only a lifestyle but also the memory of many people's childhood. With the process of modernization and urbanization, many people have moved out of the hutong, but the feelings of hutong life remain in one’s memory forever.

岁月给人也给建筑留下了时光的印记,老去的房子、腐烂的柱子、杂草丛生的院子……胡同的生活模式,在城市发展进程中不断的"被动的"消失着。这种被动导致的是人们记忆的断层,仿佛儿时的回忆还在昨天,但是今天却已经生活在现代化的建筑中,人与人的隔阂、人与建筑的隔阂也越来越大。如何把这种被动产生的消隐重现、让历史与美好的记忆重新回归并且让更新后的建筑与自然环境结合,产生一种历史与当下的对话,是我们在这座胡同小宅改造中一直探讨的问题。

Time has left the mark on buildings, old houses, rotten pillars, and overgrown yards. Hutong's lifestyle has been "passively" disappeared in the process of urban development. This kind of passivity leads to the disorder of people's memory, as if childhood memories are still yesterday, but today they are already living in modern buildings, and the estrangement between people and buildings is increasing. How to reappear this passive concealment, return history and beautiful memories, and combine the updated architecture with the natural environment to produce a dialogue between history and the present? It is a problem that we have been trying to explore at the beginning of the renovation of this hutong house.

改造并不是对老建筑的"维修"与"复刻",而是要将一种新的生活方式与旧有的历史叠加并且产生新的对比与融合。

Renovation is not the "maintenance" and "reproduction" of the old buildings, but to superimpose a new lifestyle with the old history and create a new contrast and integration.

▼施工过程 Construction process

整个改造过程仅仅只有14天的施工时间,两周的时间浓缩了很多人的辛苦付出,设计也不仅仅是纸上谈兵,落地施工,往往比方案本身更具有挑战性。

The whole project has only 14 days of construction time, two weeks of time condensed the hard work of many people, the design is not only on paper, landing construction, is often more challenging than the design itself.

重现与再消隐 Reappear and disappear again

这座小院是业主儿时与爷爷奶奶一起生活居住的房子,由于多年的在外漂泊,房子已经破败不堪,小时候的种种回忆也随之而去,如今想要搬回到胡同中生活,但是房子的现状已经不适合居住。此次改造的目的,就是要给女业主营造一个适应现代生活方式的居住空间,并且唤醒曾经"被消失"的那些胡同生活印记。

This small courtyard is the house where the owner lived with her grandparents when she was a child. Due to years of wandering, the house has been dilapidated, and all kinds of childhood memories have gone with it. Now she wants to move back to hutong. But the current situation of the house is no longer suitable for living. The purpose of this renovation is to create a living space suitable for the modern lifestyle for the client, and to awaken the life marks of those hutongs that have been disappeared.

▼入口与镜面院子 Entrance and the mirror courtyard

▼轴测图 Axonometric diagram

镜与万花筒 Mirror and kaleidoscope

在院子的地面与墙面上,采用了镜面玻璃,材料特有的反射性,可以让周围的胡同、树木、天空都映射到院子的地面中,给空间带来了更多的可能性,也让这种虚实的互动性更加凸显,人在景中、人在镜中,在层层叠叠的反射与通透的对景之中,给人一种如梦如幻的空间体验感。

热门推荐

巨大而温柔:在水美术馆